Pastorale Brief 4de Kwartaal (2020)

Laai die Pastorale Brief af in PDF-formaat (om maklik te e-pos of uit te druk):

AGS Pastorale Brief 4de Kwartaal AFR

INLEIDING

AGS Kollega,

Ek beskou dit as ‘n eer om hierdie Pastorale Brief aan jou te skryf – wat heel moontlik my laaste Pastorale Brief vir ‘n vierde kwartaal gaan wees. In hierdie spesiale uitgawe besin ek oor my bedieningsreis in die AGS van SA. Ek het Dr. Japie La Poorta (Adjunkpresident van die AGS van SA) genooi om dieselfde te doen.

“World Pentecostal Fellowship Conference” in Kuala Lumpur. 

‘N BEDIENINGSREIS: HOOGTEPUNTE & UITDAGINGS
Past. M.G. Mahlobo (President van die AGS van SA) – mmahlobo@afm-ags.org

Laat ek eers my waardering en dank betuig aan my mede-AGS Nasionale Ampsdraers, die Nasionale Leierskap Forum (NLF), my mede-AFMI (AFM International) Ampsdraers, die AGS Nasionale Kantoor personeel en laaste, maar nie die minste nie, my sielsgenoot en my eggenoot Jacobeth, wat langs my geloop het en my ondersteun het op elke moontlike wyse.

Gradeplegtigheid – George & Jacobeth.

Geroep vir die Bediening 

Teen die einde van 1974 het ek ervaar dat ek geroep word na die bediening. In 1975 het ek God gevra om dit vir my te bevestig omdat ek onwillig was om ‘n predikant te word. Ek het beplan om myself as ‘n prokureur te kwalifiseer. Ek het inderdaad in dieselfde jaar bevestiging van die Here ontvang en aansoek gedoen by die Universiteit van Zoeloeland om ‘n B.Th. graad te studeer – my aansoek was suksesvol. Ek het egter teen die einde van 1975 van plan verander en besluit om verder te studeer by die AFM Central Bible College in Soshanguve. Nadat ek my studies en internskap voltooi het, was ek op 31 Maart 1979 georden as AGS Pastoor. Daarna het ek in 1984 het my B.Th. graad aan die Universiteit van Suid-Afrika voltooi. Ek het na my junior graad die geleentheid gehad om ander kort kursusse oor leierskap en administrasie te volg.

Pastorale Bediening in Plaaslike Gemeentes

Ek het die volgende AGS Gemeentes in die rol van Presiderende Pastoor bedien: Machadodorp (1978-1980), Mabopane (1980-1985), Phuthaditjhaba (1985-1999) en Soshanguve Hilltop Restoration Centre (sedert 2004 tot op hede). Van 2000 tot 2004 was ek deel van die bedieningspan van Doxa Deo Tshwane-middestadkampus. Verskeie lidmate van hierdie plaaslike gemeentes het God se roeping tot die bediening aanvaar en Pastore geword. Daar was twee uit Machadodorp, nege van Mabopane, vier van Phuthaditjhaba en een uit die huidige Gemeente. Terwyl die meeste van hulle AGS Pastore geword het, is ander ook by ander bedieninge betrokke. Ek bid steeds vir diegene wat nog lewe, dat God se hand op hulle sal bly.

Administratiewe en Leierskapsrolle in ander Kerkstrukture

Behalwe dat ek in plaaslike Gemeentes gedien het, het ek ook die voorreg gehad om in ander AGS-strukture te dien. Ek wil AGS-lidmate en leiers bedank vir die vertroue wat hulle in my gestel het om hulle ook op hierdie manier te dien. Daar is verskeie strukture waarop ek gedien, maar ter wille van beskikbare spasie wil ek net ‘n paar noem.

“Ek was ‘n jong persoon toe ek georden was. Ek was aktief in die kerk se jeugbediening.”

Gedurende my hoërskooldae het ek as Voorsitter gedien op die Studente Christelike Beweging. Ek was voorsitter van die Oos-Transvaal, Pretoria en Noord-Vrystaat se distriksjeugdepartemente. Van 1980 tot 1988 was ek die Nasionale Jeugvoorsitter. Die Nasionale Jeugdepartement het gewoonlik groot nasionale konferensies byeengeroep. In een geval het ons meer as 7,000 jongmense gehad wat die konferensie bygewoon het. Baie van ons eweknieë het hulself in leiersposisies in verskillende sektore van die samelewing bevind, insluitende die kerk sektor. Dit was hierdie departement wat vrae laat ontstaan ​​het oor die rasse-verdeeldheid in die AGS.

“Dit was die jare van sterk debatte en fenomenale geestelike groei.”

Ek het gedien as die Algemene Sekretaris van die voormalige Swart AGS Kerk (1988-1990), Composite Division (1990-1996) en van die AGS van SA na die eenwording (1996-2016). Om as Nasionale Sekretaris te dien was nie ‘n maklike taak nie, veral in ‘n organisasie so uiteenlopend soos die AGS. Behalwe vir vaardighede soos liasseerwerk, opnames en die weergee van besluite wat geneem is, was dit ook nodig om ‘n koelkop te kan hou.  Die verantwoordelikhede van die Algemene Sekretaris sluit ook die rol as Woordvoerder van die kerk in. Alhoewel ek nie iemand gehad het om my in sekretariële verantwoordelikhede touwys te maak nie, het die Here my krag en leiding gegee. Gelukkig was sekere stelsels reeds in plek. Hierdie posisie het my die geleentheid gebied om deel te neem aan die ontwikkeling van verskeie beleidsdokumente en grondwetlike aanpassings.

Een van die moeilikste verantwoordelikhede as Nasionale Sekretaris was toe ek aan Pastore moes kommunikeer wat nie gereed was vir aftrede nie. Ek moes toe skryf oor die opskorting of beëindiging van hul pastorale status. In baie gevalle het die Pastore gedink dat ek die boodskap uitgedink het en wou nie aanvaar dat ek ‘n blote boodskapper was nie.

Vir ‘n kort rukkie het ek gedien as die Prinsipaal van die AFM of SA Theological Institute (AFMSATI). Dit was vanaf die einde van 1994 tot 1996. Ten tyde van my betrokkenheid hier het die drie Bybelkolleges van die Composite Division, naamlik die Central Bible College (Soshanguve), Covenant Bible College (Durban) en Sarepta (Kaapstad) saamgesmelt tot een kollege, naamlik AFMSATI. Ongelukkig was hierdie mylpaal-prestasie van korte duur. Die agteruitgang na 1996 was te danke aan finansiële aansporings. Die stryd vir een ​​AGS kollege, post-kerkeenheid, is ‘n moeilike taak.

Ek was van 2016 tot op hede President van die AGS van SA. Ek sou nou afgetree het as dit nie was vir die beperkings op groot byeenkomste nie. Ek wil God en die kerk in die algemeen bedank vir die ondersteuning en motivering wat ek tydens my tydperk as President ontvang het.

GBM 2018 – Feesvieringe 110 Jaar. 

Betrokkenheid by ander Organisasies

Deur God se genade en die ondersteuning van die kerk, het ek gedien en dien ek nog steeds in ander strukture buite die AGS van SA. Ek was van 2006 tot 2015 die Voorsitter van die Christelike Adviesraad vir Veiligheidsdienste, waarna ek as lid van hierdie organisasie gedien het tot Julie 2020. Ek dien sedert 2007 op die Raad van Direkteure van Impact Community Radio Station, sedert 2004 tot op hede op die Raad van Direkteure van die People Upliftment Project (POPUP) en van 1997-2016 as AGS-verteenwoordiger op die   Bybelgenootskap Johannesburg-streek. Dit was vir my ‘n groot eer om deel te kon wees van hierdie organisasies.

Ek was bevoorregd om as Sekretaris-generaal (2013-2019) en as President van AFM International te dien (2019 tot op hede). AFM International is ‘n versameling van AGS-kerke in meer as vier-en-twintig (24) lande. Dit het sedertdien uitgebrei om Geassosieerde Lidmaat-kerke in te sluit deur middel van ondertekende memorandums van samewerking.

Hoogtepunte en Uitdagings

Van die belangrikste hoogtepunte in my betrokkenheid by die AGS is onder meer die eenwording van die kerk onder een grondwet in 1996. Soos ek nou die leisels van my leierskap neerlê, het ek ‘n raamwerk rondom kohesie aan die Nasionale Leierskap Forum voorgelê. Hierdie raamwerk poog om die eenheid van die kerk te verdiep deur ‘n klimaat te skep waar elke leier en lidmaat voel dat hulle behoort in die AGS van SA. Ek het dit gedoen omdat ek Psalm 133, Johannes 17: 20-21, Handelinge 4:32 en Galasiërs 3:28 koester.

AGS van SA leiers in Parlement

Die tweede hoogtepunt vir my was die aanbieding wat die AGS-leierskap voor die Waarheids- en Versoeningskommissie in Oos-Londen gedoen het op 19 November 1997. Dit was nie ‘n maklike taak nie, maar die leierskap van die AGS is aangespoor om dit te doen deur ‘n gevoel van sosiale geregtigheid. Die kerk het begin praat oor sosiale kwale. Dit is my gebed dat die AGS in staat sal wees om sy kollektiewe droom om ‘n agent vir transformasie te word, te kan nakom.

Die derde hoogtepunt is die kerk se betrokkenheid by ekumeniese organisasies. Die AGS is ‘n lid van die Pentecostal World Fellowship (PWF) vanaf 1992. Dr. Isak Burger het gedien as Vise-president voor sy uittrede as President van die AGS van SA in 2016. Ek dien sedert 2016 as lid van die PWF Advieskomitee. Die AGS is deel van die Evangeliese Alliansie van Suid-Afrika (TEASA). Ons is ook deel van die Suid-Afrikaanse Raad van Kerke (SARK). Ons neem ook deel aan die Wêreld Christelike Forum (Global Christian Forum). Ek was geëerd om die AGS in 2018 in Bogota (Columbia) op hierdie Forum te verteenwoordig. Die vooruitsigte is goed dat die AGS se aansoek as ‘n lidmaat by die Wêreld Raad van Kerke, goedgekeur sal word. Ek is God dankbaar vir hierdie verwikkelinge. Ek het nog altyd geglo, soos nou, dat die AGS ‘n bydrae in hierdie organisasies bied.

As dit kom by uitdagings, is Leierskapsontwikkeling nog ‘n uitdaging wat vir die kerk voorlê. Tydens die onlangse Nasionale Leierskap Forum (NLF) het ek ‘n raamwerk vir leierskapsontwikkeling aangebied.

Nog ‘n uitdaging vir die kerk is die patriargie. AGS-leierskap kan nie meer bekostig om ‘n blinde oog te draai na Patriargie nie. Sedert die stigting van die AGS was vroue nog altyd ‘n belangrike deel van die bediening. In baie gevalle het die ontplooiing van vroue in die kerk tot die groei daarvan gelei. Vir baie jare is die rol van vroue in die bediening beperk tot plaaslike Gemeentes – hoofsaaklik in ‘n ondersteunende rol. Hierdie patroon, oor baie jare, verander nie. Tot en met hierdie jaar was daar slegs twee geordende vroulike Pastore wat verkies was tot Streeksleiers. Daar is steeds ‘n patriargale weerstand daarteen om vroue die geleentheid te bied en toe te laat om posisies op leierskapsvlak in te neem. Ons moet meganismes vind om patriargie te ontwapen. Ons moet doelgerig wees om vroue in leierskap posisies te sien. My gebed is dat die AGS ‘n vroulike President sal hê voordat die Here kom.

ONDERVINDING IN DIE BEDIENING: LESSE WAT EK GELEER HET  

Dr. J.J. La Poorta – Adjunkpresident van die AGS van SA – jlapoorta@afm-ags.org 

In 1976 betree ek die bediening in Kakamas, waar ek vir twee jaar en ses maande die Presiderende  Pastoor was (1976-1978). Van daar af verhuis ek na die Upington-gemeente, waar ons van 1978-1985 gedien het. Terwyl ek in Upington was, het ek ‘n beroep ontvang om te lektor by die Sarepta Teologiese Kollege – waar ek van 1985-1994 gedien het.

Pastorale Bediening in Plaaslike Gemeentes

Terwyl ons in die Wes-Kaap gewoon het, was ons betrokke by die volgende AGS Gemeentes:  Macassar, Eersteriver en Bellville-Suid. Deur my pastorale bediening het ek geleenthede gekry om my leierskap uit te oefen (veral op sosio-ekonomiese gebied), onderrig te gee en ‘n leier te word in die gemeenskappe wat ek bedien het.

Die “Unity Committee” van die voormalige “Composite Church”. 

Leierskapsrolle in ander Kerkstrukture

Benewens my plaaslike bediening, het ek by die hoër strukture van die AGS van SA betrokke geraak. Hierdie strukture was toe ek verkies is as streeks-, jeug- en kinderbedieningsleier. My betrokkenheid op hierdie vlak as Sekretaris en later Streeksleier het my toegang gegee tot die destydse Uitvoerende Raad van die voormalige Kleurlingafdeling, die Composite Division en die Verenigde AGS van SA. Gedurende hierdie tydperk het ek ook op verskillende kommissies, komitees en direksies van die kerk gedien.

Betrokkenheid by ander Organisasies

Hierdie betrokkenheid het gelei tot my blootstelling aan die breër Liggaam van Christus, as Sekretaris van die Nasionale Organisasie van Pinksterkerke en as ‘n afgevaardigde vir die: Wêreldwye Pinkster – Rooms-Katolieke Dialoog, die Joint Consultative Group of Pentecostals, die Wêreld Raad van Kerke en die Wêreld Christelike Forum. Verdere blootstelling was toe ek as AGS-verteenwoordiger op die Nasionale Uitvoerende Raad van die Suid-Afrikaanse Raad van Kerke (SARK) gedien het en as Voorsitter van die Evangeliese Alliansie van Suid-Afrika.

“World Pentecostal Fellowship Conference” in Kanada, 2019.

Internasionale Blootstelling

My onderwysbediening het my toegelaat om toegang te verkry tot verskillende teologiese konferensies in die VSA, Europa, Latyns-Amerika, Asië en Afrika. Ek kon artikels in verskillende teologiese tydskrifte skryf en nagevorsde artikels lewer. Deur hierdie geleenthede het ek talle bekende teoloë ontmoet. Teoloë soos Jurgen Moltmann, Veli-Matti Karkainen, Miroslav Volf, Ronald Sider, James Cone, Leonard Lovett, Miquel Alvarez, Juan Sepulveda, Fredrick Ware, Walter Hollenweger, Jean-Daniel Pluss, Mel Robeck, Harold Hunter en David Daniel om net ‘n paar te noem. Saam met Dr. Isak Burger en Past. George Mahlobo was ons gelukkig om talle leiers van die Pinksterbeweging in die VSA en Europa by hul hoofkantore te ontmoet.

Sosio-ekonomiese Betrokkenheid

Wat my sosio-ekonomiese betrokkenheid betref, het ek geleenthede gekry om met verskillende politieke leiers en voorstanders van sosiale geregtigheid (social justice) in Suid-Afrika en in die buiteland te vergader. Hierdie samesprekings het vergaderings met presidente Mandela, Mbeki en Zuma ingesluit. Ek het ekstreme armoede, ongelykheid en nood onder mense van alle tipe groeperings gesien en teëgekom. In hierdie situasies moet ons betrokke raak en help om die pyn en lyding te verlig.

Die La Poorta Familie in 1999

Roeping en Bediening in ons Lewens

Met die geboorte van ons oudste dogter, Althea, het ons in Upington gewoon en moes ons soos alle ander paartjies aanpas. Ons was gelukkig omdat my vrou – Susan – se ouers en ander familielede in Upington gebly het en ons die ondersteuningstelsel gehad het wat ons gehelp het. Hierdie ondersteuningstelsel het dit vir ons moontlik gemaak om met die bediening voort te gaan en vir Susan om te sorg vir die bestuur van die huishouding.

“Ek wil vir Susan en alle ander Pastoors-vrouens, binne en buite die AGS van SA, salueer omdat hulle hul mans in die bediening hou.”

Na die geboorte van ons ander twee dogters, Susan en Jacqueline, het die lewe in Upington baie gemaklik geraak as gevolg van die ondersteuningstelsels rondom ons. Die situasie in die Gemeente en later in die distrik was gunstig. Ons kon kerkeiendomme in Upington en die streke rondom Upington bekom soos Wegdraai, Grootdrink, Prieska, Danielskuil, Postmasburg en Port Nolloth. Dit het goed gegaan met ons omdat ons gemaklik in ons eie huis gewoon het en ook ‘n bietjie boerderybedrywighede kon beoefen. Ons is goed aanvaar en was gerespekteer in die gemeenskap.

Ons het nie die bediening betree vir geld of om ryk te word nie. Ons het die bediening betree omdat ons vas geglo het dat ons deur God geroep is en dat Hy in al ons behoeftes sal voorsien volgens Sy rykdom in heerlikheid. Dit was die benadering wat die meeste van ons ingeneem was. Dit was, en is vandag nog steeds ons benadering tot die bediening.

Trouens, die AGS van SA het my nie genooi om aansoek te doen nie. Dit was ek wat besef het wat my roeping is – en daarom het ek na die Sarepta Teologiese Kollege gegaan. Dit was die rede waarom ek geen besware gehad het toe die Kuratorium my in Kakamas geplaas het nie. Ek het die plasing gesien as ‘n geleentheid om my roeping uit te oefen en te leer hoe om die Een te vertrou waarin ek glo en wie ek bely my tot die bediening geroep het.

Dit is hoekom dit my so ongelukkig maak as mense kerk toe kom en skriftelik op die aansoekvorms vir teologiese opleiding aandui dat hulle glo dat hulle deur God geroep word. In sommige gevalle het getroude persone met eggenote en kinders hul werk beëindig in gehoorsaamheid aan God – omdat, volgens hulle, God hulle geroep het tot die bediening. Wanneer hulle dan hindernisse in die bediening teëkom wat lyk asof dit te groot is om met die genade van God te oorkom, bedank hulle om watter rede ook al uit die bediening.

Om te reageer op die roeping tot bediening is ‘n keuse om gehoorsaam te wees, of om soos Gideon in die Bybel te wees. Gideon het meer en meer tekens gevra om sy roeping te bevestig. Eers na baie bevestigings aanvaar hy die roeping. Dit is belangrik vir ons almal wat glo dat ons geroep is, of wat in die toekoms geroep sal word, om met God te worstel en sekerheid te kry in ons innerlike wese. Wanneer jy dan die roeping aanvaar om gehoorsaam te wees, is dit jou besluit. As jy reg gehoor het, is dit jou keuse. As jy die oproep verkeerd gehoor het of verkeerd verstaan ​​het, is dit jou verantwoordelikheid om seker te maak. As jy sê dat jy geroep is en dat jy reg was, kan jy slegs krediet vir jouself neem deur God se genade. As jy die roeping misgeloop het, of die roeping verkeerd verstaan ​​het, kan jy net jouself en niemand anders die skuld gee nie.

“Romeine 11: 29 sê dat die roeping en gawes van God onherroeplik is. Jy word geroep of nie, daar is nie twee maniere om geroep te word nie. ”

Lesse Wat Ek Geleer Het

Ons het ‘n paar belangrike lesse geleer deur hierdie ervarings. Daar is ‘n gesegde wat lui: “Dit is beter om uit ander se foute te leer, eerder as om jou eie foute te maak.” Dus om deur ander se foute te leer sal diegene wat dit gebruik hulsef baie pyn, angs en spanning spaar.

Doktorale gradeplegtigheid by die Universiteit van die Wes Kaap, 1996.

Die eerste les wat ons geleer het, is dat God getrou is, ongeag die gevoel of ervaring waarin jy jouself bevind. Hy sal altyd aan Sy Woord en beloftes getrou bly. As Hy sê dat Hy jou nooit sal verlaat nie, bedoel Hy wat Hy sê.

Tweedens is dit belangrik om daarop te let dat slegs God mense tot die bediening roep en geen ander persoon in die kerk nie. As God jou roep, sal Hy voorsien vir jou tot die einde van jou bediening. As jy egter nie geroep is nie, is jy die outeur van jou eie ondergang. God sal nie verantwoordelikheid aanvaar vir diegene vir wie hy nie geroep het nie of selfs op spesifieke sendings nie gestuur het nie.

Derdens is die genade gawes en roeping van God onherroeplik. God se roeping tot die bediening vra miskien opofferings wat deur geroepenes gemaak moet word. Hierdie eise sluit nie roekelose of oningeligte besluite in nie – veral waar dit ernstige gevolge kan meebring vir onskuldige mense wat nie deel van die oorspronklike keuses was nie.

SLOT

Ons is amper aan die einde van 2020. Hierdie jaar sal in die wêreldgeskiedenis onthou word as die Covid-19-jaar, waar ‘n wêreldwye pandemie alles tot stilstand geruk het. Laat ons nie moed verloor terwyl ons nadink oor die afgelope jaar en vele ander uitdagings nie. Mag die God van hoop jou vul met alle vreugde en vrede soos jy op Hom vertrou, sodat jy deur die krag van die Heilige Gees kan oorloop van HOOP (Romeine 5:13). Laat my toe om jou ‘n vreedsame en geseënde Kersfees toe te wens.

Mag 2021 jou ywer en passie vernuwe, om ten spyte van uitdagende tye, voort te gaan om met opregtheid ons Verlosser Jesus Christus te dien. 

Seën!

MG Mahlobo

Spread the word...